Voor veel jonge mensen die aan hun carrière beginnen is het een ambitie om een huis aan te schaffen. Het kopen van een eigen huis is een eerste grote stap richting het oprichten van een gezin en natuurlijk ook belangrijk met betrekking tot het opbouwen van financiële stabiele situatie. Bij het aanschaffen van een eerste huis komt natuurlijk ontzettend veel kijken. De eerste vraag is natuurlijk hoeveel geld je hebt om een huis aan te schaffen. Denk hierbij zowel aan je eigen spaargeld als de grote van de hypotheek die je je kunt veroorloven. Om je te helpen bij het aanschaffen van een eerste huis bespreken we in dit artikel een aantal tips en tricks.

Financieel stabiel

De eerste belangrijke factor bij het aanschaffen van een huis is natuurlijk financiële stabiliteit. Veel jonge mensen die als starter beginnen op de arbeidsmarkt hebben na hun studie een schuld opgebouwd. Momenteel is de rente op die studieschuld in Nederland nul procent en je hebt een lange periode om het terug te betalen. Maar een studieschuld kan er wel voor zorgen dat het moeilijker wordt om een goede hypotheek te krijgen. Daarom raden we het aan om zo snel mogelijk je studieschuld af te betalen of deze te minimaliseren tijdens je studie. Je kunt bijvoorbeeld een bijbaan nemen tijdens je studie. Zorg daarnaast er ook voor dat je genoeg spaargeld hebt voor de initiële investering.

Stabiele carrière

Je wilt niet alleen een stabiele financiële situatie hebben maar ook een stabiele carrière voordat je een huis koopt. Het verkrijgen van een hypotheek is natuurlijk een langere financiële verplichting en je wilt ervoor zorgen dat je niet na een paar jaar plotseling je hypotheek niet meer kunt betalen. Zorg ervoor dat je een vast contract hebt bijvoorbeeld. Daarnaast is het verstandig er rekening mee te houden dat je partner misschien in de toekomst minder inkomen zal hebben. Als je een hypotheek krijgt, deels op de basis van het inkomen van je partner, dan moet je zorgen dat je deze hypotheek nog steeds kunt betalen wanneer je bijvoorbeeld kinderen krijgt en een van de twee (tijdelijk) stopt met werken.

Hoeveel hypotheek kun je krijgen

Voordat je op zoek gaat naar een huis wil je natuurlijk weten hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Je weet natuurlijk zelf hoeveel eigen inleg je hebt maar wat voor hypotheek je krijgt hangt grotendeels af van je jaarlijks inkomen. Je maximale hypotheek berekenen kun je gemakkelijk doen op websites zoals hypotheekrente.nl. Momenteel is er een zeer lage hypotheekrente in Nederland en is het dus een goed moment om in een eigen huis te investeren.