particulier beleggen in vastgoed

Nu de spaarrente bij de bank historisch laag ligt, oriënteert menig verstandig mens zich op de mogelijkheden om zijn of haar vermogen op een andere manier veilig te stellen én te laten groeien. Eén van de belangrijke manieren waarop je dit kunt doen, is door te gaan beleggen in vastgoed. Voordat je als particulier gaat beleggen in vastgoed, zijn er een aantal belangrijke zaken waar je kennis van moet nemen. De belangrijkste aandachtspunten voordat je begint met het particulier beleggen in vastgoed lees je hier!

particulier beleggen in vastgoed

De financiering van je beleggingspand

Het financieren van de woning waarin je gaat beleggen gaat net even anders dan wanneer je een woning financiert om deze vervolgens zelf te gaan betrekken. Zo wordt er meestal een hoger bedrag aan eigen inleg (zo’n 70% van de waarde van het pand) gevraagd en moet je bij menig hypotheekverstrekker het percentage wat boven de 50 procent ligt binnen tien jaar (lineair) aflossen. Ook is een hypotheek voor jou als belegger vaak wat duurder dan wanneer je een reguliere hypotheek aangaat. De rente is namelijk vaak zo’n één à twee procent hoger, niet aftrekbaar en je kunt geen gebruik maken van de Nationale Hypotheekgarantie.

Het onderhoud van je vastgoedbelegging

Wanneer je zelf direct belegt in vastgoed, komt er ook het onderhoud en het beheer van het pand bij. Dit houdt in dat je zelf op zoek moet naar huurders voor het pand, de huur moet innen, het onderhoud aan het pand moet doen en meer. Zorg er dus voor dat je geld opzijzet voor zaken zoals cv-ketels, schilderwerk en onderhoud aan de buitenkant van het pand. Denk er goed over na of je deze zaken in eigen beheer wil houden, of dat je deze taken uitbesteedt. Overweeg je om deze zaken uit te besteden? Wees je er dan goed van bewust welke kosten hierbij komen kijken.

Vastgoed is een investering voor de lange termijn

Een veelgemaakte fout wanneer mensen gaan investeren in vastgoed, is het denken dat ze op korte termijn rijk gaan worden van deze investering. Helaas is dit niet waar; ook met gunstige aankoopprijzen, een goede hypotheek en het snel kunnen innen van de huuropbrengsten, duurt het een paar jaar voordat je een positief rendement kunt behalen. Wanneer je het pand wil doorverkopen met winst, kun je rekening houden met een periode van zo’n tien tot twintig jaar totdat de waarde van het huis voldoende is gestegen om er mooie resultaten mee te behalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *