Over duurzaamheid in het bedrijfsleven is de laatste jaren veel te lezen. Steeds meer ondernemers vinden het belangrijk om groen(er) te werken. Dat komt niet helemaal uit het niets; duurzaamheid is bijvoorbeeld ook een onderwerp dat alsmaar belangrijker is voor de Nederlandse overheid. Zij stimuleren ondernemers in ons land om over te stappen op energiebesparende maatregelen om zo iets te kunnen betekenen voor een betere wereld. Heb je ook interesse in groener ondernemen, maar weet je niet goed hoe je moet beginnen? In dit artikel lees je er meer over.

Stap over op een groen zakelijk energiecontract

Een van de meest eenvoudige stappen om te nemen binnen het duurzame proces is de overstap op groene zakelijke energie. Of dit nu zakelijke energie zzp of grootzakelijke energie is – er is voor ieder soort zakelijk energiecontract een groen contract te vinden. Bij groene energie wordt stroom opgewekt uit natuurlijke bronnen. Denk bijvoorbeeld aan de zee of de zon. Bij dit proces komt veel minder CO2 vrij dan bij het productieproces van grijze energie. Zoals je waarschijnlijk wel weet, is CO2 enorm schadelijk voor het milieu. Het zorgt er onder andere voor dat de aarde warmer wordt. Wat daarnaast prettig is aan een groen energiecontract voor je bedrijf is het feit dat er bij groene stroom geput wordt uit natuurlijke bronnen die onuitputtelijk zijn. Bij grijze stroom worden fossiele bronnen uitgeput, zoals aardolie en steenkool. Deze bronnen zijn niet oneindig en gaan dus op een dag op als we door blijven gaan zoals we dat nu doen. Kortom: een groen energiecontract is een goed begin wanneer je wilt beginnen met groen ondernemen.

Nog beter: schaf je eigen zonnepanelen aan

Wil je hierbij alvast een stapje verder gaan? Dan kun je kiezen voor het aanschaffen van zakelijke zonnepanelen. Zonnepanelen kennen talloze voordelen; het grootste voordeel is natuurlijk dat je er groene energie mee kunt opwekken. Zonnepanelen zetten zonnestralen om in bruikbare energie met behulp van een omvormer. Hier hoef je eigenlijk helemaal niet veel verstand van te hebben. Wat je wel nodig hebt, is geld. Zonnepanelen zijn niet gratis en ook niet enorm goedkoop. Maar: zo’n investering heb je er na enkele jaren al uit. Dat komt omdat je geen energiekosten meer hebt wanneer je je eigen groene stroom opwekt. De zon is immers gratis. Na enkele jaren heb je zo’n investering er dus al uit, waarna je gebruik maakt van volledige gratis energie. Wil je meer weten over zonnepanelen voor je bedrijf? Op energie-zakelijk.nl lees je alles over het aanschaffen van zakelijke zonnepanelen.

Vergroen je werkplek op een snelle manier

Tot slot is het goed om te weten dat je de plek waar je werkt ook redelijk eenvoudig en snel kunt vergroenen. Begin bijvoorbeeld eens met de isolatie van het pand. Controleer de isolatie van de muren, het dak, de vloer en de ramen en verbeter waar nodig. Met de juiste laag isolatie hoef je namelijk een stuk minder te stoken, waardoor je minder energie hoeft te verbruiken. Dit is beter voor het milieu én scheelt wederom in je portemonnee. Kijk daarnaast eens naar het algemene verbruik van energie. Weet je niet goed wat waar verloren gaat of verbruikt wordt? Maak dan een energieplan met behulp van een slimme thermostaat. Daarmee kun je zelfs op afstand de warmte binnen je kantoorpand of bedrijfspand besturen. Beperk tot slot ook het gebruik van nieuwe apparatuur en ga waar nodig voor refurbished apparaten. Zijn er laptops of smartphones nodig? Refurbished gadgets zijn groen én beter te betalen. Op die manier zorg je ervoor dat er minder vraag is naar nieuwe producten waardoor de afvalberg op aarde uiteindelijk minder wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *