Het is een vraag die vele mensen zich wel eens stellen. Je bent lekker met vrienden aan het gamen, aan het werk of bent even iets aan het opzoeken op het internet, waarna je merkt dat de internetverbinding erg traag is. Er zijn vele factoren die invloed kunnen hebben op de internetsnelheid. Zo kan dit in eerste instantie liggen aan de internetprovider, maar kun je er ook voor kiezen om de internetsnelheid te optimaliseren met bijvoorbeeld een versterker. In dit blog geven we je er graag een aantal tips over!

Verschillende internetproviders 

In  eerste instantie zijn er natuurlijk verschillende internetproviders, die volgens hun zeggen allemaal het beste internet kunnen leveren. Ieder netwerk draait op een database, waar er bij de een bijvoorbeeld wel eens storingen kunnen zijn. Een provider optimaliseert zijn middelen, om vervolgens de beste service te kunnen leveren. Zo hebben internetproviders in een gebied bijvoorbeeld toegang tot verschillende punten, die zij vervolgens in beheer zullen nemen. Wanneer deze internetprovider zijn middelen beter inzet en dus betere service kan bieden, zou je er voor kunnen kiezen om een overstap te maken. 

Een ander voordeel dat sommige internetproviders aanbieden, is glasvezel. Tegenwoordig is er bijna overal wel glasvezel aangelegd, maar zorgt dit er niet direct voor dat iedereen hier gebruik van kan maken. In straten of woonwijken is het glasvezelnetwerk meestal in handen van één provider, die vervolgens toestemming kan verlenen aan andere providers wanneer zij hiervoor betalen of meebetalen met bijvoorbeeld het onderhoud van het glasvezelnetwerk.

De voordelen van glasvezel internet

Maar wat is dan nu het voordeel van glasvezel internet? Glasvezels zijn kabels die beschikken over glasvezel, wat verwerkt zit in de kabels. De digitale informatie (zoals de mailtjes, video’s en meer) wordt verstuurd door een laserlicht. Het laserlicht kan met een gigantisch grote snelheid aan- en uitgedaan worden, waardoor ook de internetverbinding erg snel zal zijn. Dit komt doordat hoe sneller het licht aan en uit gaat, hoe sneller de informatie kan worden doorgegeven.

Als consument kun je dus erg profiteren van dit voordeel. Wanneer jouw internetprovider – of een provider die jouw interesse wekt – dit aanbiedt, zul je direct beschikken over een snellere internetverbinding en zul je meerdere websites tegelijkertijd kunnen laden. De laadsnelheid en uploadsnelheid zullen veel sneller zijn, waardoor je veel beter kunt surfen op het internet, kunt werken, video's kunt bekijken en kunt gamen!

Een beveiligde internetverbinding 

Naast een goede internetverbinding, is het ook van belang dat de internetverbinding beveiligd is. IEder internetpunt beschikt over een IP-adres, wat ook wel gezien wordt als je digitale adres. Iedereen kan achter dit adres komen wanneer je dit pen laat staan, maar kun je er ook voor zorgen dat je dit juist beveiligd. Er zullen erg veel goede intenties achter zitten, maar zijn er tegenwoordig ook steeds meer cybercriminelen te vinden op het internet. Wanneer jouw IP-adres open staat, kunnen cybercriminelen achter erg veel informatie komen. Deze informatie kunnen zij gebruiken om in bepaalde systemen te komen, wat je absoluut niet wilt hebben. Zorg er dus voor dat je naast een snelle internetverbinding, ook over een beveiligde internetverbinding beschikt me bijvoorbeeld een VPN!