Wanneer je als ondernemer op zoek bent naar een passende energiedeal voor je bedrijf is de kans groot dat je een aanbieding van een MKB energiecollectief tegenkomt. Voor de meeste ondernemers is er nog veel onduidelijkheid over dit soort collectieven. Dat komt omdat je er online vaak niet heel uitgebreid over kunt lezen en dat je alleen maar allerlei aanbiedingen te zien krijgt. Want wat is een MKB energiecollectief precies en is het nou wel een goed idee om ervoor te kiezen of kun je zo’n aanbieding beter laten schieten? In dit artikel lees je alles over dit soort collectieven en hebben we wat voordelen en nadelen van een MKB energiecollectief voor je op een rij gezet. Op die manier kun jij de juiste keuze maken of zo’n collectief bij jouw bedrijf past.

MKB energiecollectief: wat is dat precies?

Een MKB energiecollectief is een groep ondernemers die onder de noemer van een collectief gezamenlijk energie afnemen bij één energiebedrijf. Omdat ze dit met meerdere personen tegelijk kunnen doen, biedt een energieleverancier vaak hoge kortingen. Zij kunnen dit bieden, omdat ze binnen één deal een hele groep van MKB energie kunnen voorzien. Bij zo’n energiecollectief bieden meerdere leveranciers tegen elkaar op voor het meest scherpe tarief. Je kunt dit proces dus wel zien als een soort veiling waarbij de beste aanbieder wint. Een groep ondernemers kiest natuurlijk voor de beste aanbieding. Niemand wil immers te veel betalen voor hun zakelijke energie. Voor ondernemers is dit een aantrekkelijke manier van besparen op hun energie. Of toch niet helemaal? Er zitten wat haken en ogen aan een MKB energiecollectief.

Betalen om mee te doen met energiecollectief

Zo moet je als ondernemer bijvoorbeeld betalen om mee te kunnen doen met een energiecollectief. Dat betekent dat je eerst een bepaald bedrag in moet leggen en dat je daarna pas mee kunt dingen naar korting op je MKB energiecontract. De hoogte van het entreegeld dat je moet betalen, is vaak niet mals. Dat voelt toch een beetje gek: enkele honderden euro’s betalen om daarna pas te mogen genieten van korting. Dat is dan ook een van de redenen waarom veel ondernemers niet kiezen voor een energiecollectief. Zij gaan liever zelf op zoek naar een passende aanbieding door MKB energie vergelijken. Met behulp van een zakelijke energievergelijker vind je binnen no time een goede deal – dat is nog helemaal gratis ook. Op Minder.nl vind je zo’n handige zakelijke vergelijker waarmee je direct aan de slag kunt gaan.

Voor de één aantrekkelijk, voor de ander niet

Wat ook goed is om te weten, is dat je bij een MKB energiecollectief altijd hetzelfde pakket energie afneemt als bijvoorbeeld je buurman die ook meedoet met hetzelfde collectief. Er wordt op basis van een gemiddeld verbruik energie afgenomen en daar betaal je voor. Het kan dus zo zijn dat jij voor jouw energieverbruik eigenlijk veel te veel betaalt en dat je buurman net wat goedkoper uit is. Het kan dus allebei de kanten op: voor grootverbruikers is zo’n collectief wellicht aan te raden omdat ze misschien minder geld kwijt zijn. Verbruik je niet bovengemiddeld veel dan kun je juist te veel gaan betalen, omdat er geen energie op maat wordt geleverd. Over energie op maat gesproken: je hebt bij een collectief geen keuze in wat voor soort energie je ontvangt. Kies je je eigen contract uit dan heb je allerlei voorwaarden waar je rekening mee kunt houden. Bij een MKB energiecollectief is dat helaas niet het geval. Check dus altijd eerst goed of de voordelen voor jou opwegen tegen de nadelen. Pas dan kun je optimaal genieten van de eventuele besparingen van zo’n collectief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *