Als je dit artikel leest heb je vast al eens van indexbeleggen gehoord. Maar wat is indexbeleggen precies en wat maakt indexbeleggen zo’n populaire vorm van beleggen? In dit artikel ga ik daar dieper op in. Benieuwd geworden? Lees dan snel verder!

Bron: Beursgenoten.nl

Indexbeleggen: een korte introductie

In feite zijn er twee verschillende manieren om te beleggen: actief beleggen en passief beleggen. Indexbeleggen is een vorm van passief beleggen. Bij indexbeleggen beleg je niet in individuele aandelen, maar beleg je tegelijkertijd in alle aandelen binnen een bepaalde index. Daarbij houd je je aandelen voor een langere termijn aan (ongeacht wat er op de beurs gebeurt).

Een aantal voordelen op een rij

Indexbeleggen brengt een aandeel aantrekkelijke voordelen met zich mee. Hieronder heb ik een aantal voordelen van index beleggen op een rij gezet.

Verhoogd rendement
Het eerste voordeel is gelijk een hele belangrijke: indexbeleggen zorgt namelijk in veel gevallen voor een verhoogd rendement. Jaarlijks vinden er een hoop onderzoeken plaats waarbij het rendement van verschillende beleggingsvormen naast elkaar worden gelegd. Doorgaans is vaak de conclusie dat indexbeleggen vaak meer oplevert dan actief beleggen.

Veilige spreiding
Een voorwaarde om het beleggingsrisico te beperken is het aanbrengen van een goede spreiding. Als je belegt in een index, beleg je in tientallen tot zelfs honderden aandelen tegelijkertijd.

Meer rust
Door passief te beleggen heb je meer rust. Als indexbelegger ontsnap je aan de hectiek van de dag en hoef je je niet druk te maken om allerlei bedrijfsspecifiek nieuws en koersontwikkelingen. Je belegt in een bepaalde index en houdt deze aandelen voor langere tijd vast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *