Wat je moet weten over spaarrente

Spaarrente

Je hebt vast wel eens gehoord van spaarrente. Wanneer je je geld bij de bank op een spaarrekening hebt staan, dan krijg je daar geld voor. Het bedrag is afhankelijk van de rentepercentage wat de bank hanteert. Maar alle beetjes zijn meegenomen wanneer je aan het sparen bent. Of dit nu voor je pensioen is, onverwachte kosten of een spaarpotje zoals een andere auto. Maar hoe zit dat nu eigenlijk?

Spaargeld

De percentage

De spaarrente is gebaseerd op een percentage die de bank zelf hanteert. Je hebt er zelf weinig invloed op. Alleen wanneer de rente afhankelijk is van bepaalde voorwaarden. Deze rente wordt bepaalt door:

  • Variabele en vaste spaarrentes
  • Keuze van de bank zelf
  • Rentewijzigingen

Op de meeste spaarrekeningen heb je een variabele percentage. Dit wilt zeggen dat het niet vastligt en gedurende een periode kan veranderen. Voor deze veranderingen ontvang je vaak ook een bericht van je bank. Vaste percentages komen vaak bij deposito’s, waarbij de percentage vastligt voor een afgesproken periode.

Net als de consument kijkt een bank ook rond en speelt daarop in. Dit gaat dan over de financiële markt en de concurrenten. Het is niet ongewoon dat grote banken na elkaar hun rentes aanpassen. Wanneer het onderlinge verschil te groot is, lopen ze het risico dat consumenten overstappen. Dit is tevens ook een indicatie hoe graag een bank spaargeld wilt aantrekken. Met een gunstige rente trek je uiteindelijk meer consumenten aan.

Variabel

Vergelijken

Ben je nu benieuwd wat jij als rente krijgt of wat een andere bank je te bieden heeft? Er zijn tegenwoordig meerdere vergelijkingstools beschikbaar die je van alle nodige informatie kunnen voorzien. Hierbij wordt wel geadviseerd om een onafhankelijke tool te gebruiken. Zo voorkom je dat de tool gesponsord wordt door een bepaalde bank en zo voordeel probeert te halen.